Головна » Архів матеріалів

            Валківський краєзнавчий музей у рамках міжмузейної співпраці взяв участь у документально-мистецькій виставці "Історія Голодоморів у музейних та архівних колекціях", яку організував Національний музей "Меморіал пам'яті жертв голодоморів в України". Разом із нашим музеєм до участі у виставці долучилися музейники Дніпропетровська, Вінниці, Львова, Бердянська, Артемівська, Калуша, архівісти з Луганська та Чернігова.
           У розділі виставки, побудованому на матеріалах із Валок, експонуються фотознімки місцевих селян - учасників примусової хлібозаготівлі 1930-х років, циркуляри органів влади часів Голодомору, документальні збірники "Чорні жнива" та "Столиця відчаю", серія графічних робіт "33-й", члена Національної Спілки художників України Миколи Гнатченка, що зберіга ... Читати далі »

Переглядів: 496 | Додав: museum | Дата: 23.05.2014 | Коментарі (0)

         З метою підготовки сюжету для Чеського телебачення музей відвідав журналіст із Праги Томаш Влах. 
        Як зазначив репортер, зараз до будь-якої інформації з України в Чехії великий інтерес. Томаш вирішив привернути увагу земляків до маловідомої для них сторінки української історії - трагедії 1932-1933 років.
       Чеський журналіст ознайомився із музейними експонатами відповідної тематики, послухав спогади 102-річної Анастасії Мельник із села Гонтів Яр, провів зйомки в селі Катричівка, про великі людські втрати в якому під час Голодомору дізнався із музейної експозиції.

&nbs ... Читати далі »

Переглядів: 507 | Додав: museum | Дата: 12.05.2014 | Коментарі (0)

  Валківський краєзнавчий музей запрошує на наукову конференцію, Перші Грабовські читання, присвячену 150-річчю від дня народження видатного українського поета, публіциста, перекладача, революційного демократа Павла Арсеновича Грабовського. Конференція відбудеться 11 вересня 2014 р. у місті Валки.
Під час Перших Грабовських читань пропонуються наступні теми:
1. Життя і творчість П. А. Грабовського.
2. Місця, пов'язані з його іменем.
3. Вклад П. А. Грабовського у духовний розквіт України.
4. Власні краєзнавчі дослідження учасників Читань.
5. Літературна творчість історико-патріотичного змісту.
6. Історія роду - історія народу.< ... Читати далі »

Переглядів: 509 | Додав: museum | Дата: 03.04.2014 | Коментарі (0)

                   Серед минулорічних учасників всеукраїнської виставки-конкурсу народного мистецтва "Кращий твір року", яка проводилася в Києві, був і наш земляк заслужений майстер народної творчості України Борис Цибульник. На  престижний вернісаж, який вдев'яте організувала Національна спілка майстрів народного мистецтва України, наш талановитий гончар представив іграшки свищики, виліплені із глини у притаманній лише йому індивідуальній манері.

   Баранці, коники, пташечки, півники Бориса Цибульника вирізняються з - поміж інших подібних іграшок не  лише своїм неповторним виглядом, декором та формою. Як влучно підмітила народна художниця із Полтавщини Анна Матвієнко, чиї декоративні панно свого часу також експонувалися на всеукраїнській виставці-конкурсі, "традиційні валківські персонажі Бориса Цибульника наділені особливими характерами, настроєм, розташуванням у  просторі".< ... Читати далі »

Переглядів: 818 | Додав: museum | Дата: 26.03.2014 | Коментарі (0)

            У Календарі пам'ятних дат на 2014-2015 рр., до відзначення яких долучилася ЮНЕСКО - міжнародна організація з питань освіти, науки і культури, включено чотири заявки з України. Крім 200-річчя Тараса Шевченка, на світовому рівні відзначатимуться також 200-річний ювілей Михайла Вербицького (автора гімну України), 150-річчя з дня народження Михайла Коцюбинского та Павла Грабовського.
            Цими днями у Валківському краєзнавчому музеї відбулася нарада, присвячена вшануванню пам'яті поета, публіциста, перекладача, борця за волю України П. А. Грабовського, чиє життя пов'язане з нашим краєм. У зустрічі взяли участь  Валківський міський голова Валерій Скрипніченко, заступник голови РДА Віталій Оноша, керуюча справами районної ради Тетяна Котенко та науковці кофедри ЮНЕСКО Харківського національного університету сільського господарства на чолі із професором Іваном Гришиним.
        ... Читати далі »
Переглядів: 927 | Додав: museum | Дата: 03.03.2014 | Коментарі (0)

       Таку назву має нове пізнавально-освітнє заняття, яке працівники нашого музею пропонують відвідувачам замість традиційної екскурсії.
        Першими учасниками інтерактивного заняття, що поєднувало в собі навчання і гру, стали учні 3-А класу Валківського ліцею ім. О. Масельського разом із своїм учителем Н. М. Зань.
        Супроводжуючи юних мандрівників під час віртуальної подорожі в доісторичні часи, екскурсовод Ліляна Вільхівська привернула увагу до науки палеонтології, показала колекцію скам'янілостей віком у мільйони років, які передав у фонди нашого музею відомий український палеонтолог Максим Габер.
        Головними персонажами в ігровівй синуації були господарі юрського періоду - динозаври. Знайомство із світом вимерлих ящурів відбулося під музичний супровід, у домашній атмосфері живого невимушеного спілкування. Третьокласники брали участь у конкурсі малюнків, змагалис ... Читати далі »
Переглядів: 550 | Додав: museum | Дата: 12.02.2014 | Коментарі (0)

        У Валківському краєзнавчому музеї розгорнуто тематичну виставку "У вінок Кобзареві", присвячену 200-річчю від дня народження Т. Г. Шевченка. Основу виставки склали роботи народних умільців територіальної громади Кобзарівської сільської ради. Радують око своїми яскравими кольорами рушники, наволочки, серветки, картини, вишиті гладдю і хрестиком, декоративні вироби із бісеру, плетені квіти, художні панно у техніці квілінг, іграшки з вовни і текстилю. Авторами цього вишуканого різномаїття є талановиті кобзарівські майстрині Марія Приз, Любов Кіндрацька, Віра Бедик, Любов Денисенко, Тамара Кузнецова, Лідія Мізіна, Світлана Кохан, Наталія Карапугіна.
          На ювілейній виставці представлені також експонати із фондів нашого музею. Є тут скульптурні погруддя Тараса Шевченка, виліплені свого часу із глини талановитим самородком із села Водопій Олексієм Козинцм, та керамічний куманець "Кобзар"- робота заслуженого майстра народної твор ... Читати далі »
Переглядів: 479 | Додав: museum | Дата: 10.02.2014 | Коментарі (0)

       18 грудня в музейній вітальні відбулася зустріч із уродженцем села Баранового талановитим фотохудожником- аматором Василем Комірним, чия персональна виставка експонується нині в музеї. На  суд громадськості автором представлено близько півсотні високохудожніх фотосюжетів різної тематики, доповнених виробами із лози, які також створені умілими руками Василя Анатолійовича.
       Серед шанувальників народного мистецтва, які вітали Василя Комірного із творчими дебютом, були члени його родини, побратими-чорнобильці, представники Харківського клубу садівників та городників, до яких належить наш майстер, учні Валкіського ліцею ім. О. Масельського.
       Виставка "Світ краси у фотосюжетах ... Читати далі »
Переглядів: 517 | Додав: museum | Дата: 20.12.2013 | Коментарі (0)

      У музейній вітальні відбулася зустріч шанувальників образотворчого мистецтва з автором персональної художньої виставки, яка зараз експонується в нашому музеї, Наталією Гончаренко.
      Наталя - валківчанка, нині навчається на ІV курсі Харківського національного університету міського господарства.  Початкову художню освіту отримала у Валківській дитячій школі мистецтв. Своїм першим учителем і наставником вважає директора цієї школи О. М. Ковальова.
       Як відзначають відвідувачі виставки, незважаючи на юний вік автора, у її роботах відчутний стиль і почерк зрілого майстра.
       Талановита землячка експериментує в різних жанрах і техніках. У неї однаково майстерно виходять пейзажі,  натюрморти і портрети, а також графічні, пастельні, олійні роботи. 
       Виставка робіт Н. Гончарено експонуватиметься в музеї протягом жовтня-листопада ц.р. ... Читати далі »
Переглядів: 624 | Додав: museum | Дата: 02.10.2013 | Коментарі (0)

       Таку назву має документальний збірник, упорядкований військовим льотчиком  учасником ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС Валентином  Тугаєм. Презетнація книги і зустріч із її упорядником відбулася у Валківському краєзнавчому музеї.
      Валентин Олексійович родом із Валок, а нині мешкає в Забайкаллі. В Чернобиль потрапив на другий  день аварії. З 27 квітня до 3 травня 1986 р. штатний екіпаж вертольота МІ-6А, у складі якого перебував наш земляк, здійснив 14 заходів на аварійний атомний реактор, скинувши на 4-й блок ЧАЕС 70 тонн свинцю. Крім вітчизняних нагород, В. О. Тугай та інші члени його екіпажу за мужність і сомопожертву відзначені Американським вертолітним товариством - Почесною нагородою  імені капітана Вільяма Дж. Косслера.
      Перше видання збірника "Відрядження до пекла", побачило світ напередодні 20-річчя Чорнобильської аварії, друге, перероблене і доповнене, - через п'ять років ... Читати далі »
Переглядів: 539 | Додав: museum | Дата: 20.09.2013 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 20 21 22 23 24 25 »