Головна » Архів матеріалів

          Фотовиставка з такою назвою відкрилася в музеї напередодні встановленого Президентом України Дня вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні.       
         Вона розповідає про наших земляків, котрі перебували на Майдані, які захищають незалежність України в Зоні АТО, про активістів волонтерського руху.       
        У підготовці фотовиставки музейникам  допомагали Надія Леонідівна Ольховська – мама загиблого на Донбасі лейтенанта Андрія Ольховського, військовослужбовці, що перебувають у відпустці, родини мобілізованих воїнів, керівники місцевих громад, громадські активісти, фотолюбителі.        
       На виставці представлено близько півсотні світлин, які відтвор ... Читати далі »

Переглядів: 477 | Додав: museum | Дата: 19.02.2015 | Коментарі (0)

«… У молодості ми завжди прагнемо далеких світів, а звідавши їх, і відчуваємо, і розуміємо, що більшого, сильнішого і глибокого потягу немає на світі, ніж потяг до батьківських порогів.
Згода, земляки?
                                                                                                 Віктор Гаман»
            Цей автограф на одній із своїх книг, залишений автором 35 років тому, став епіграфом до музейної виставки на вшанування пам’яті письменника-земляка.
           Віктор Гаман - автор понад трьох десятків літературних та публіцистичних видань, лауреат кількох престижних премій, володар держ ... Читати далі »

Переглядів: 518 | Додав: museum | Дата: 19.02.2015 | Коментарі (0)

        "3 грудня 2022 року виповниться 300 літ від дня народження Григорія Савича Сковороди. Видатному філософу і моїм рідним Валкам присвячую".Таку присвяту до своєї нової книги зробила директор Валківського краєзнавчого музею Тамара Поліщук.
        Наукова розвідка, в основу якої покладено маловідомий факт із життя Григорія Сковороди - спробу одружитися (описаний свого часу вченим-славістом, професором Харківського університету Ізмаїлом Срезневським у повісті "Майоре, Майоре!", щойно вийшла друком у харківському видавництві "Федорко".
        У 2013 році дослідження було відзначене Дипломом VII обласного конкурсу імені О. Масельського за кращий літературний твір у номінації "Постать".
        Свою книгу авторка видала за власний кошт.

... Читати далі »

Переглядів: 504 | Додав: museum | Дата: 03.02.2015 | Коментарі (0)

       11 січня  цього року, майже за місяць до свого 63-річчя, раптово помер знаменитий український гончар, заслужений майстер народної творчості  України, почесний громадянин міста Валки Цибульник Борис Миколайович. Перестало битися серце талановитої і обдарованої людини, невтомного трудівника, турботливого і чуйного сина, чоловіка, батька, дідуся.   
        Все життя Бориса Миколайовича було пов’язане з рідною Шарівкою. У цьому селі народився, закінчив восьмирічку, звідси  їздив у Люботин – спершу до середньої школи, а потім до професійно-технічного училища, сюди повернувся після  строкової військової служби, тут власними руками збудував дім, разом із дружиною Ларисою народили двох синів, тут його застала слава, звідси відійшов у Вічність.  
        В останні роки, коли здоров’я почало п ... Читати далі »

Переглядів: 621 | Додав: museum | Дата: 14.01.2015 | Коментарі (0)

          Запрошуємо до створення фотовиставки 

          Фотовиставка, яка розповідатиме про наших земляків, котрі перебували на Майдані, а також про тих, які зараз знаходяться в зоні АТО, про волонтерів, що допомагають українській армії і жителям тимчасово окупованих територій Донбасу, має відкритися в музеї з нагоди Дня Соборності України в січні.
         Звертаємося до учасників зазначених історичних подій, їх рідних, близьких, друзів, до усіх небайдужих валківчан із проханням допомогти музеєві у створенні фотовиставки.
         Матеріали на фотопапері або електронних носіях можна занести до музею особи ... Читати далі »

Переглядів: 453 | Додав: museum | Дата: 24.12.2014 | Коментарі (0)

      "Музейний Дідух" таку назву має нове інтерактивне заняття, запропоноване працівниками музею для своїх відвідувачів.
      У День святого Миколая на першу зустріч із національним землеробським оберегом, якого виготовив для валкічан народний умілець із Львова Орест Петрович Пиріг, завітали третьокласники та четвертокласники Шарівської ЗОШ І-ІІІ ст.
       На занятті йшлося про традиційно розвинутий в українців високий культ пращурів, про тенологію виготовлення "солом'яного Діда" - попередника сучасної ялинки, про символіку новорічно-різдвяного дійства, на порозі якого перебуваємо.
     Закінчилося народознавче заняття виконанням щедрівок та майстер-класом "Валківські вареники".

... Читати далі »

Переглядів: 466 | Додав: museum | Дата: 22.12.2014 | Коментарі (0)

      Напередодні Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС в музеї відбулася зустріч семикласників ліцею імені О. Масельського із поетом-аматором чорнобильцем  В. В. Бистраєм, що нині мешкає в селі Очеретове.
      Володимир  Вячеславович  розповів про свою участь у ліквідації аварії на ЧАЕС, прочитав власні вірші, присвячені тим трагічним подіям, передав рукописи поетичних творів до музейних фондів.
       У зустрічі взяли участь керівник районного осередку чорнобильців  В.В. Калугін та ліквідатор аварії В.А. Комірний. 
  ... Читати далі »

Переглядів: 412 | Додав: museum | Дата: 22.12.2014 | Коментарі (0)

          Цикл виставок «Яскраві барви Валківщини», започаткований   кілька років  тому,   продовжили народні умільці територіальної громади села Мельникового.    Більше 20 яскравих робіт представили вишивальниці Лідія Вовк,  Віра Бездітко  із села Вишневого та    Віра   Зінченко із Великої Губщини.
       Приваблюють  погляд чудові роботи вишневських вишивальниць. Обоє  присвятили життя тваринництву,  працюючи у місцевому колгоспі.    Незважаючи  на життєву  заклопотаність, майстрині знаходили розраду в улюбленій справі –  вишивали сорочки, наволочки, ікони, картини, серветки. Крім вишивання, Віра  Бездітко захоплюється ще й килимарством. Її настінний килим, виготовлений у  техніці «ви ... Читати далі »

Переглядів: 488 | Додав: museum | Дата: 05.12.2014 | Коментарі (0)

        Представники естонської діаспори в Харкові зацікавилися місцями перебування у нашому краї барона фон Розена Михайла (Мартина) Карловича - поміщика Валківського повіту, який у 1834-1843 рр. був предводителем місцевого дворянства і мав маєток у селі Миколаївка (нині знаходиться на території Коломацького району).
       Один із керівників осередку харківських естонців Олена Сливченко, побувавши у музеї, ознайомилася із книгою М. Желєзняка "Валківське дворянство",  в якій  є розділ про фон Розена, відвідала місця, де жив колись її співвітчизник. Те, що довелося побачити в Миколаївці, викликало сум і гіркоту. Від маєтку  не лишилося й сліду, сільські хати ще стоять, а всі їх господарі перебралися на кладовище. Пустка і тиша.
        Натомість в Естонії місця, пов'язані із Розенами, ваблять око і продовжують служ ... Читати далі »

Переглядів: 464 | Додав: museum | Дата: 01.12.2014 | Коментарі (0)

       Обговорили проблеми сільського зеленого туризму

           За ініціативою Валківського краєзнавчого музею в його приміщенні відбувся "круглий стіл" під назвою "Стан та перспективи розвитку сільського зеленого туризму". Метою зустрічі стало ознайомлення з практикою облаштування садиб сільського зеленого туризму, вимогами щодо їх категоризації і сертифікації, виявлення проблемних питань, які заважають розвитку цього виду діяльності в районі. Крім валківчан, які виявили інтерес до винесеної на обговорення теми, в засіданні за "круглим столом"взяли участь директор Департаменту культури і туризму Харківської облдержадміністрації Олег ЯЦИНА, радник губернатора Олександр ТКАЧЕНКО, т.в.о. директора обласного організаційно-методичного центру туризму Валентина ХОЛОДОК, заступник голови регіональ ... Читати далі »

Переглядів: 534 | Додав: museum | Дата: 28.11.2014 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 18 19 20 21 22 ... 24 25 »