Головна » Архів матеріалів

     

  З нагоди Міжнародного музейного свята у нашому музеї відбувся майстер-клас із виготовлення народного оберегу ляльки-мотанки, який провела майстриня із Ков'яг  Олена Школьник. Перед тим, як навчити інших, Олена Володимирівна прокоментувала власну колекцію ляльок, що нараховує більше півсотні різних видів.
    Як розповіла майстриня, лялька-мотанка є  прадавнім сакральним оберегом, символом матері - прародительниці, мудрості, берегинею роду. Робилася народна лялька з тих матеріалів, які були під руками - чи то солома, чи ст ... Читати далі »

Переглядів: 551 | Додав: museum | Дата: 22.05.2015 | Коментарі (0)

   

     Міжнародний  день музеїв, який щороку відзначає світова культурна  спільнота,  нині  проходить під гаслом « Музеї заради сформованого суспільства». Міжнародна Рада музеїв ІСОМ, пропонуючи  цю тему,  серед  найбільших проблем сучасного світу називає   адаптацію до нових реалій життя, розвиток суспільства у гармонії з природою.
        З нагоди свята  Валківським  краєзнавчим  музеєм    організовані уроки пам’яті та вшанування відомих земляків, тематичні зустрічі, фотовиставка «Війна під час миру», виставка нових експонатів.
          Серед цінних предметів, які поповнили музейну колекцію напередодні Дня музеїв, листи з фронту від  К.Ф. Вільхівського, котрі передала на вічне зберігання  його донька, жителька села Го ... Читати далі »

Переглядів: 499 | Додав: museum | Дата: 15.05.2015 | Коментарі (0)

   
      Музейна фотовиставка "Війна під час миру", що розповідає про земляків - учасників Майдану, волонтерського руху, бійців у зоні АТО, поповнилася новими скорботними матеріалами. Вже другий наш земляк загинув на Донбасі. Як і Андрій Ольховський, якого поховали у Валках восени минулого року, у землю рідної Шарівки повернувся Андрій Ваховський. Обидва загинули під Іловайськом. 
    Ваховський Андрій Миколайович, який загинув 30 серпня 2014 р., добровільно пішов захищати незалежність України. Він був солдатом резерву 2-го батальйону спеціального призначення Національної гвардії України. Життя воїна обірвалося у віці 35 років.
       А. М. Ваховський закінчив Шарівську середню школу, Есхарівський чоловічий педагогічний ... Читати далі »

Переглядів: 668 | Додав: museum | Дата: 07.05.2015 | Коментарі (0)


    Напередодні Днів перемоги, пам'яті і примирення у Залі військової слави музею проходять уроки мужності "Війна у долях наших земляків". Першими учасниками музейних уроків стали першокласники Валківської ЗОШ І-ІІІ ст. та учні 6-В класу Валківського ліцею імені  О. Масельського разом із своїми учителями О. М. Насоновою та   Л. В. Корецькою.
    Всі відвідувачі музейних заходів отримують на згадку емблеми  із зображенням червоного маку - символу пам'яті про жертв минулої війни.

... Читати далі »

Переглядів: 449 | Додав: museum | Дата: 05.05.2015 | Коментарі (0)

   Чергова зустріч у музейній вітальні за участю Валківського міського голови Валерія Скрипніченка була присвячена досвіду Польщі у проведенні реформи місцевого самоврядування.У складі української делегації представників східних областей  він нещодавно вивчав цей досвід  сусідів у рамках проекту «Підготовка українського  самоврядування до впровадження реформ із децентралізації та асоціації з  ЄС», який координується Асоціаціями міст України та Польщі і реалізується під патронатом Президента Польщі Броніслава Коморовського.
     У ході візиту до сусідньої країни Валківський міський голова побував у Мінську-Мазовецькому – адміністративному центрі Мінського повіту Мазовецького воєводства, та у містечку Мрозе, яке  відповідає нашим Валкам за чисельністю населення.
     Ділячись враженнями від закордонної поїздки, В. Скрипніченко розповів про політичні та системні ... Читати далі »

Переглядів: 430 | Додав: museum | Дата: 30.04.2015 | Коментарі (0)

Слобожанщина починається з вулиць... імені Карла і Рози

       «Слобожанщина починалася з Валок» - виграшний бренд, запропонований місцевими краєзнавцями, привертає все більший інтерес до нашого міста у любителів старовини. Завдяки своєму географічному розташуванню Валки у різні епохи перебували у вирі історичних подій. Назва міста походить від величного валу-перекопу, яким наші далекі предки перегородили Муравський шлях-вододіл для захисту від войовничих загарбників. У середині XVII ст. саме біля цього валу виросла прикордонна фортеця Валківський (Можеський) острог, з якої почалося залюднення Дикого поля.
     Слобожанщина починається з Валок і тепер, утворивши своєрідні ворота посеред головної автомагістралі України на межі з історичною Гетьманщиною. На жаль, знайомство з регіоном гостей ... Читати далі »

Переглядів: 503 | Додав: museum | Дата: 27.04.2015 | Коментарі (0)

       23 квітня ц.р. Селівохіну Володимиру Віталійовичу мало б виповнитися 69 років. Однак, перебуваючи  на злеті слави і таланту,  він раптово помер від серцевого нападу за півтора місяця до  дня  свого народження – 8 лютого 2015 р. Пішов із життя музикант, безмежно закоханий у наш край, який, народившись і живучи в Москві, саме Валки вважав своєю малою Батьківщиною.
​     В. Селівохіна називають одним із перших радянських піаністів, що здобув міжнародне визнання, одним із кращих у світі інтерпретаторів музики С. Рахманінова, останнім представником романтичної російської школи піанізму. 
    &nbs ... Читати далі »

Переглядів: 491 | Додав: museum | Дата: 09.04.2015 | Коментарі (0)

          Традиційну музейну виставку  великодніх оберегів «Христос  воскрес – воскресне Україна» цього  року доповнили експериментальні роботи із глини місцевого художника і кераміста директора Валківської школи мистецтв Олександра Ковальова. Серед них – біблійні композиції, розписані великодніми символами глечики і тарілі.
         Особливу увагу відвідувачів привертає колекція керамічних «писанок», кожна з яких по-своєму неповторна. На окремих виробах – традиційні розписи із використанням народних символів, решта – прикрашена малюнками, підказаними авторською фантазією. Ось назви  писанкових сюжетів: «Україна - ненька», «Весна-красна», «Матір Божа», «Козак Мамай», «Лелеки», «Моє рідне село» та інші.
      &n ... Читати далі »

Переглядів: 601 | Додав: museum | Дата: 09.04.2015 | Коментарі (0)

     «Війна під час миру» - так називається нова музейна фотовиставка, в якій розповідається про учасників Майдану, земляків, що беруть участь в антитерористичній операції на Донбасі, а також волонтерів, які допомагають бійцям, відвозячи в зону АТО гуманітарну допомогу.   Презентація виставки відбулася 20 лютого, у День Героїв Небесної Сотні.  До спілкування були запрошені безпосередні учасники минулорічних подій на Майдані у Києві Едуард Юрченко, Надія Гусейнова, Вікторія Губська,  волонтери Світлана Харченко, Юлія Котляр, Іван Поляцьковий,  а також учні 10-А класу Валківського ліцею імені О. Масельського ( кл. керівник – Валентина Дьяченко).
     Під час зустрічі наукові співробітники музею Ліляна Вільхівська і Тетяна Лабазова  розповіли про те, як готувалася виставка, як  розгорталися події на Майдані та про співвітчизників ... Читати далі »

Переглядів: 475 | Додав: museum | Дата: 27.02.2015 | Коментарі (0)

   17 лютого на 89-му році життя перестало битися серце останнього із потомствених валківських гончарів Наріжного Дмитра Івановича. Він не тільки достойно продовжив справу своїх діда і батька,  а прославив свій рід, гончарну Коржівку і всю Валківщину.
    З дитинства Дмитро тягнувся до гончарства, але батько, захищаючи сина від тяжкої  праці, забороняв брати до рук глину й гончарні інструменти. Та це не спиняло юнака, в руках якого глина просто «співала».
    Однак справжня гончарна практика почалася в Наріжного після війни, яку він закінчив молодшим командиром. У Валківському промкомбінаті працював поряд із валківськими гончарами Крикуном, Шаповалом, Чабаном, братами Губськими. Забезпечував глиняним посудом  Валки і навколишні села. Заодно будував собі дім, ростив дітей.
    Але душі хотілося чогось незвичайного. Працюючи поряд із відомим на той час майс ... Читати далі »

Переглядів: 579 | Додав: museum | Дата: 27.02.2015 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 17 18 19 20 21 ... 24 25 »