Головна » 2013 » Липень » 12
Поселення готів біля Війтенок

      Починаючи з 2001 р. співробітники Германо-Слов'янської археологічної експедиції ХНУ ім. В. Н. Каразіна, яку очолює Михайло Любічев, вивчають на території Валківщини поселення племен черняхівської культури (III - IV ст. н. е.), яких ототожнють із древніми германцями. Разом із харківськими науковцями дослідження  біля села Війтенки проводять вчені з Німеччини, Росії, Румунії та інших країн.
      Археологічні знахідки із Війтенок (предмети землеробства, гончарства, обробки заліза та сталі, ювелірні прикраси тощо) експонувалися на першій археологічній виставці у Валках під назвою "Валківщина в добу Великого переселення народів", яку було розгорнуто в нашому музеї влітку 2010 р.
    &nbs ... Читати далі »
Переглядів: 990 | Додав: museum | Дата: 12.07.2013 | Коментарі (0)

Перша пам'ятка салтівської археологічної культури

    Вже багато десятиліть історики та археологи Харківщини знають про городище Болгар, розташоване біля однойменного села в нашому районі. Воно увійшло до історичних хронік, археологічних довідників, але сприймалося фахівцями-археологами як певний топографічний казус. Це пов'язано з тим, що північно-західні кордони Хозарії (ранньофеодальної держави кінця 1 тис. н. е., до якого входило багато народів, у тому числі й болгари) знаходиться на схід від цього місця більш ніж за 60 км.
    Завдяки місцевим жителям та працівнику нашого музею М. Панченку, увагу яких привернули старовинні черепки на одній із місцевих садиб, зроблене наукове відкриття, котре підтвердило історичне походження назви "Болгар".
Переглядів: 684 | Додав: museum | Дата: 12.07.2013 | Коментарі (0)