Головна » 2021 » Листопад » 22 » З нагоди Дня Гідності і Свободи
08:37
З нагоди Дня Гідності і Свободи

 

На тематичну  зустріч «Душу й тіло ми положим за нашу свободу», яка відбулася  напередодні Дня Гідності і Свободи, у гості до музейників та запрошених десятикласників ліцею імені О.Масельського завітав ієрей Сергій – настоятель валківської громади храму Миколая Чудотворця.
      Мова на  цій зустрічі йшла події на Українському Донбасі, де після Помаранчевої революції та Євромайдану продовжується боротьба за волю і незалежність України. З початку неоголошеної війни Росії проти України отець Сергій не  стояв осторонь буремних подій на сході нашої країни. У 2014-2016 роках  їздив підтримувати бійців Божим словом та гуманітарною допомогою по кілька разів на місяць, з 2016 року – рідше, останнім часом – перед великими православними святами. Буваючи на передовій  у часи  гарячої фази конфлікту, священик  не тільки сповідав, причащав,  проводив обряди  хрещення наших вояків, а й рятував їх життя у ролі  парамедика (спеціальність медика-рятувальника отримав у молоді роки, працюючи в пожежній охороні).
        Супроводжуючи свою розповідь світлинами та відеосюжетами, привезеними із Донбасу, священик ділився спогадами  про труднощі перших років війни, про героїзм  і незламність  українських вояків, про побут і дозвілля наших воїнів, про зрадників, що затесалися в лави захисників, про підступність та нечувану жорстокість загарбників, які недавно називали себе братами…
       Отець Сергій окремо зупинився на символіці дня 21 листопада, на який  припадає свято Гідності і Свободи  Україні, а православ’я вшановує Архистратига Михаїла  разом із очолюваними ним янголами. За існуючим віруванням, коли на небі стався бунт і Люцифер  із іншими іновірцями виступив проти Бога, то янголи на чолі з Архистратигом Михаїлом скинули Сатану в безодню. На іконах Архангел Михаїл відповідно до роду свого  служіння топче ногами диявола, в лівій руці тримаючи зелену фінікову гілку, в правій - спис із білою хоругвою. Незвичайне поєднання світського і церковноо свят, що символізує перемогу Добра на Злом, Світла над Темрявою, є хорошим провидінням для долі України.
       Закінчуючи тематичну зустріч,  її учасники вшанували пам’ять героїв, які віддали життя за свободу і незалежність  України, хвилиною мовчання.

Переглядів: 88 | Додав: museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: