Головна » 2022 » Січень » 27 » Валківська вчителька – жертва Голокосту
11:03
Валківська вчителька – жертва Голокосту

  

27 січня у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії з 2012 року.
Генеральна асамблея ООН прийняла 1 листопада 2005 року Резолюцію № 60/7, у якій говориться, що «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження...». Саме цей документ оголосив Днем пам’яті жертв Г олокосту 27 січня. В цей день в 1945 році війська 1-го Українського фронту увійшли до нацистського табору смерті Аушвіц. Цей табір став у сучасному світі символом нацистських злочинів.
  Бабин Яр у Києві, Дробицький яр у Харкові, Дідова долина у Валках - усі ці місця пов’язані з Голокостом. Зокрема, у Дідові долині, де під час окупації німецько-фашистськими загарбниками було страчено кілька сотень мирних жителів Банківського району, покоїться прах представниці єврейської сім’ї Асіновських- матері валківської вчительки Басі Давидівни Асіновської. Не змігши витримати німецьких знущань, глуму над собою талановитий педагог, яку любили всі учні Валківської середньої школи, Бася Давидівна покінчила життя самогубством. Та спершу вона отруїла своїх дітей, побоюючись, що після її смерті вони також будуть піддані тортурам. Стара мати вчительки, побачивши, що по неї йдуть німецькі кати, також вирішила накласти на себе руки - в нестямі всунула голову у палаючу пічку. Та окупанти не дали жінці покінчити з собою, відвезли її до свого госпітатю. Через деякий час, коли стара прийшла до тями, її відправили до Дідової долини, змусивши самій копати собі могилу... Ці факти були оприлюднені в акті Надзвичайної державної комісії із розслідування звірств німецьких окупантів у Валківському районі від 29.02.1944р.
У фондах Валківського краєзнавчому музеї зберігається спільне фото десятикласників 5-го випуску Валківської середньої школи № 1, разом із учителями, за 1940 рік. На ньому є світлина Б.Д.Асіновської. Вічна пам’ять їй та усім жертвам трагедії Голокосту.

Переглядів: 97 | Додав: museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: