Головна » 2013 » Липень » 2 » Розкажіть про "Стехівську трагедію"
08:35
Розкажіть про "Стехівську трагедію"
                                           Розкажіть про "Стехівську трагедію"

          З таким проханням звернулися до музею члени пошукового загону "Пам'ять", що на Полтавщині. Як розповіли дослідники, "Стехівська трагедія" була однією із гучних фашистських розправ над громадянами нашої країни. Про події тієї трагедії восени 1943 року повідомляло  Радянське інформаційне бюро.
         21 вересня 1943р., через кілька днів після звільнення Валківщини, у селі Стехівка Грабинівської (нині Ковалівської)  сільської ради Полтавського району німці зосередили сотні "евакуйованих" жителів із сіл Чутівського, Котелевського, Полтавського районів Полтавської області та з Валківського району Харківської області, а також 460 військовополонених Червоної Армії (теж пригнаних із Харківської області). Усіх громадян загнали у приміщення школи і підпалили. Лише небагатьом пощастило тоді врятуватися.
         У ході пошукової роботи полтавські дослідники встановили ряд прізвищ загиблих, записали спогади свідків тих подій.
         Музейники взялися допомогти сусідам у встановленні жертв із Валківщини. Перші позитивні  результати дала "Книга Скорботи України"(Харківська область). У поіменному списку загиблих мирних жителів було знайдено кілька прізвищ мешканців Коломацького району ( на той час Валківського), причиною смерті яких значилося - "спалений фашистами у вересні 1943 року під час відступу або під час евакуації". Наприклад: Бондар Антон Андрійович, 1868 р. н., с. Покровка. Спалений фашистами у вересні 1943 року разом із іншими земляками під час примусової евакуації села; Гладка Ганна Іванівна, 1923 р. н., с. Покровка. Спалена фашистами у вересні 1943 року разом із іншими односельцями під час примусової евакуації;  Мірошник Іван Архипович, с. Різуненкове. Під час відступу фашистів у вересні 1943 забраний разом з іншими чоловіками села і за кілька кілометрів від Полтави спалений ...
          Не виключено, що жертвами фашистів стали і жителі інших сіл Валківщини, бо старожили згадують про примусову евакуацію населення у бік Полтави напередодні визволення району.
           Валківський краєзнавчий музей сподівається на допомогу людей, які чули про ті події і можуть надати важливі відомості.
           Свою інформацію можна також надсилати Порохні Валентині Федорівні, що мешкає за адресою:  вул. Першотравнева, 133,с.Ковалівка Полтавський р-н, Полтавська обл., 38701.
Переглядів: 832 | Додав: museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: