Головна » 2018 » Січень » 22 » Олексій Корсун – літописець Закарпаття.
08:09
Олексій Корсун – літописець Закарпаття.

 

   З нагоди Дня Соборності України у Валківському краєзнавчому музеї відбувся тематичний урок для дев’ятикласників ліцею імені
О. Масельського, присвячений відомому досліднику історії Закарпаття   О. М. Корсуну, що є уродженцем Валківщини,.
    Під час тематичного уроку наукова співробітниця Ліляна Вільхівська нагадала, що Олексій Михайлович народився через три роки після Голодомору, від якого померло четверо його братів і сестер (дітей від першого шлюбу його мами Ганни Федотівни). На центральному кладовищі у селі Минківка, де вони поховані, наш земляк 2007 року встановив пам’ятний знак. Родинна трагедія стала поштовхом до майбутньої дослідницької діяльності О. Корсуна, викликала в нього бажання глибоко вивчати маловідомі сторінки української історії.
   Після закінчення історичного факультету Харківського державного університету наш земляк волею долі потрапив до Закарпаття, де працював на високій посаді в органах КДБ СРСР. Ризикуючи кар’єрою, він ще із середини 1980-х почав знайомитимісцевих вчених і громадських діячів із документами про політичні репресії, які зберігалися в архівах служби безпеки. Згодом ці матеріали лягли в основу капітальної праці у двох томах «Реабілітовані історією. Закарпатська область».
   Загалом з-під пера О.М.Корсуна вийшло близько десятка ґрунтовних документальних праць, без яких, на думку фахівців, уявити історіографію Закарпаття було б неможливо.
   За попередньою домовленістю з Олексієм Михайловичем музейники влаштували його особисте спілкування із валківською аудиторією завдяки мобільному телефонному зв’язку.

Переглядів: 502 | Додав: museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: