Головна » 2022 » Лютий » 18 » Музей відвідав Фергал Кін
12:47
Музей відвідав Фергал Кін

      Валківщину відвідав відомий британський журналіст і письменник Фергал Кін. Разом із знімальною групою BBC News  гість із Лондона побував у Валківському краєзнавчому музеї, відвідав місце масового поховання померлих від голоду валківчан , зустрівся із людьми, що пережили Голодомор.   
           Під час перебування на Рогозівському  кладовищі   Фергала Кіна  схвилювала історія дев’ятилітньої валківчанки Тетянки (нині покійної Тетяни Євлампіівни Педан), матір якої у 1933р., після раптової смерті від сердечного нападу,  підібрали на вулиці і вкинули до спільної ями для померлих від  голоду. Зараз на місці масового поховання стоїть гранітний меморіальний знак,  встановлений   2002р. Майже 70 років до того  про давнє поховання нагадувала лише стара груша, на яку Тетяна Євлампіївна спершу сама, а потім із  дітьми та онуками, вішала поминальні віночки і хустинки, під її стовбур клала пасочки і цукерки.  Не знаючи цієї історії,  доглядачі кладовища кілька разів намагалися спиляти меморіальну грушу, та деревце знов і знов відростає, нагадуючи про колишнє лихо.
        Британський журналіст поспілкувався також із людьми, котрі  пережили Голодомор. Уродженець села Перекіп  94-річний Петро Могілат  та уродженка  села Олександрівка 98-річна Олександра  Захарова  поділилися  тяжкими спогадами про пережите під час навмисно створеного голоду.

 

    

Переглядів: 103 | Додав: museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: