Головна » 2013 » Вересень » 20 » "Відрядження до пекла"
09:54
"Відрядження до пекла"
       Таку назву має документальний збірник, упорядкований військовим льотчиком  учасником ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС Валентином  Тугаєм. Презетнація книги і зустріч із її упорядником відбулася у Валківському краєзнавчому музеї.
      Валентин Олексійович родом із Валок, а нині мешкає в Забайкаллі. В Чернобиль потрапив на другий  день аварії. З 27 квітня до 3 травня 1986 р. штатний екіпаж вертольота МІ-6А, у складі якого перебував наш земляк, здійснив 14 заходів на аварійний атомний реактор, скинувши на 4-й блок ЧАЕС 70 тонн свинцю. Крім вітчизняних нагород, В. О. Тугай та інші члени його екіпажу за мужність і сомопожертву відзначені Американським вертолітним товариством - Почесною нагородою  імені капітана Вільяма Дж. Косслера.
      Перше видання збірника "Відрядження до пекла", побачило світ напередодні 20-річчя Чорнобильської аварії, друге, перероблене і доповнене, - через п'ять років по тому.
       За цю книгу В. О. Тугаю у минулому році було присуджено диплом лауреата міжнародної премії в галузі літератури і мистецтва "Зірка Чорнобиля". У цьому році наш земляк удостоєний диплома лауреата ще одного престижного літературного  конкурсу, оголошеного Загальноросійською спілкою  громадських об'єднань "Союз Чорнобиль Росії".
       Велике емоційне збудження і потрясіння після перебування в епіцентрі чорнобильського лиха відгукнулося поетичними рядками, які сам підполковник Тугай виконує під гітару. Набрався вже цілий збірник таких пісень. Одну з них під назвою "10 днів на війні" включив до свого репертуару відомий російський виконавець Дмитро Дунаєв.
Переглядів: 554 | Додав: museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: