Головна » 2017 » Жовтень » 2 » Вшанувала пам’ять прадіда
13:26
Вшанувала пам’ять прадіда

  

       У  нашому музеї діє постійна виставка «Голодомор на родючих чорноземах», яка з року в рік поповнюється новими експонатами. Одним із цих експонатів, які розповідають відвідувачам про страшне й невиплакане горе України, став вишитий портрет голови колишнього колгоспу «Більшовик» Давида Нерівного. Давид Васильович – один із праведників, який у нелюдський час рятував своїх односельців від штучного голоду. Не маючи змоги захистити від загибелі доросле населення рідного Сніжкова і навколишніх сіл, він на початку моровиці влаштував у чотирьох хатах (покинутих напередодні так званими куркулями) притулок для місцевих дітей, де підгодовував їх, відвойовуючи у неминучої смерті.У роки післявоєнної штучної голодівкисніжківський керівник, піддаючи себе ризику, також тишком-нишком підтримував селян: дозволяв, під виглядом очищення посівів від бур'янів, зрізати колоски на усуспільнених полях, роздавав колгоспних корів для користування багатодітним сім'ям тощо.
          Д.В.Нерівний, який сам походив із багатодітної сільської родини, мав репутацію мудрої людини і тямущого ватажка. За роки свого майже двадцятилітнього головування він перетворив колгосп на багатогалузеве самодостатнє господарство, котре славилося на цілу країну. Всі, хто знав цього поважного, авторитетного чоловіка, завжди згадують його з шанобою та вдячністю.
        Віддаючи данину пам'яті знаменитому предку, його правнучка Наталія Дашківська, котра мешкає у Черкасах і працює вихователькою дитячого садка, з нагоди 60-их роковин смерті Д.В.Нерівного власноруч вишила його портрет. Батьки Наталії, Лев Миколайович і Світлана Іванівна Нерівні, які живуть у Валківському районі, на прохання доньки, передали портрет у подарунок Валківському краєзнавчому музею.

 

Переглядів: 440 | Додав: museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: