Головна » 2015 » Грудень » 4 » Православні святині валківщини
10:48
Православні святині валківщини

    Нову тематичну екскурсію із такою назвою розробили працівники нашого музею. Її презентація відбулася під час засідання районного методичного об’єднання вчителів, які викладають курс “Православна культура Слобожанщини».
      Відвідувачам музею пропонується огляд унікальних експонатів, що розповідають про духовне життя наших предків. Серед них – примірник книги «Києво-Печерський патерик», яка належить до золотого фонду національної культури України. Цікаві відомості про церкви Валок та колишнього повіту, їх парафії та служителівмістяться у Кліровій книзі 1849 року, складеній колишнім місцевим благочинним протоієреєм Аполонієм Солодовніковим. У музеї зберігаються Псалтир  та  молитовник, які належалиродині відомого валківського гончаря Федора Гнідого. Із змістом цих сімейних реліквій також знайомить тематична екскурсія.
     До роздумів про вічні християнськіцінності спонукають картини місцевих художників  Олександра Бикова та Тетяни Григорян.
В атмосферу древнього міста занурюють  фотографії храмів, знищених у часи безвірництва. Одна із них, світлина Свято-Преображенського собору, надихнула валківчанку Наталію Новікову на створення культової споруди із сірників, яка  експонується в музеї.
     Із  двох десятків храмів, що знаходилися  на території сучасного Валківського району до 1917 року, на сьогоднішній день залишилося лише три: церква Всіх Святих у Старому Мерчику, Свято-Миколаївський храм у Високопіллі та церква Різдва Богородиці у Ков’ягах. До кожної із цих святинь можна потрапити під час віртуальної подорожі, розробленої працівниками музею.Значний інтерес викликає відеорозповідь про щойно виявлену археологічну пам’ятку - підземний скит.
      Запрошуємо на нову екскурсію всіх, хто цікавиться православним минулим Валківщини та історією нашого краю.

Переглядів: 498 | Додав: museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: