Головна » 2013 » Липень » 12 » Перша пам'ятка салтівської археологічної культури
11:23
Перша пам'ятка салтівської археологічної культури
Перша пам'ятка салтівської археологічної культури

    Вже багато десятиліть історики та археологи Харківщини знають про городище Болгар, розташоване біля однойменного села в нашому районі. Воно увійшло до історичних хронік, археологічних довідників, але сприймалося фахівцями-археологами як певний топографічний казус. Це пов'язано з тим, що північно-західні кордони Хозарії (ранньофеодальної держави кінця 1 тис. н. е., до якого входило багато народів, у тому числі й болгари) знаходиться на схід від цього місця більш ніж за 60 км.
    Завдяки місцевим жителям та працівнику нашого музею М. Панченку, увагу яких привернули старовинні черепки на одній із місцевих садиб, зроблене наукове відкриття, котре підтвердило історичне походження назви "Болгар".
   Дослідники  із Харківського Національного педагогічного університету ім. Г. С. Сковороди на чолі з кандидатом історичних наук В. Колодою, які провели археологічні розкопки в селі, підтвердили колишню присутність у нашій місцевості чималої групи вихідців із Хозарії. Наявність матеріалів пеньківської культури свідчить про те, що відкрита археологічна пам'ятки належить до ранніх (найменш вивчених) часів історії Хозарського каганату ( 2-ї половини VIII - поч. IX ст. н.е.)
   Дослідження першої в нашому районі пам'ятки салтівської археологічної культури будуть продовжені.
Переглядів: 672 | Додав: museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: