Головна » 2021 » Лютий » 10 » Історія на сторінках окупаційних газет
10:27
Історія на сторінках окупаційних газет

 

    Інформаційно-довідкова база Валківського краєзнавчого музею поповнилася картотекою публікацій, вміщених у місцевих газетах  воєнної  пори «Бюлетень Валківської районової управи»  та  «Українське слово». Ці газети  видавалися українською мовою  під час німецької окупації  (із листопада 1941р. до початку 1943 р.) тиражем від 1500 до 3000 примірників. 
       Знайомство з виданнями стало можливим завдяки  Архіву української періодики онлайн  https://libraria.ua/, де вміщено  електронну версію 28 номерів газети «Бюлетень Валківської районової управи» за 1942р. та 4 номерів цієї ж  газети (але вже з  назвою  «Українське слово») за січень 1943р.
    Варто зазначити, що до недавнього часу у музейних фондах   знаходився  лише один  примірник «Бюлетеню Валківської районової управи». Його  зберегла і передала  в музей родина колишнього секретаря Валківської міськради Рапоти Павла Федотовича, який був розстріляний німцями за зв’язок  із підпільниками в кінці  1941-го (повідомлення  про страту було вміщене у  згаданій газеті  №3 від 12 грудня 1941р.).
    Завдяки знайомству із  раніше недоступними виданнями маловивчена історія  окупаційного  періоду  збагатилася новими  подіями та фактами, що лягли в основу нових  краєзнавчих досліджень.

Переглядів: 151 | Додав: museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: