Головна » 2014 » Вересень » 1 » Францію зацікавила доля валківчанки
09:49
Францію зацікавила доля валківчанки

            Доля нашої землячки Любові Сопільник, яка в роки Другої світової війни була в'язнем фашистського табору Освенцім, а потім виступила свідком на процесі  проти головних німецьких військових злочинців у Нюрнберзі, зацікавила співробітницю одного із дослідницьких центрів французької Академії наук Наталі Муан.
           Побувавши на Валківщині, гостя із Парижа ознайомилася з рукописом спогадів Любові Сопільник, який зберігається у фондах Валківського краєзнавчого музею, переглянула матеріали виставки, присвяченої в'язням фашистських концтаборів.
            Іноземна дослідниця побажала також відвідати село Рогівку Баранівської сільради, де у довоєнний та повоєнний час жила Любов Сопільник.  Там Наталі Муан зустрілася  із племінником ув'язненої Іваном Мізяком, оглянула хату, в якій жінка провела більшу частину  свого життя, побувала на місці  колишнього бурякоприймального пункту, де Любов Родіонівна тривалий час працювала лаборантом. Іноземній гості пощастило також поспілкуватися в Рогівці з колишнім "остарбайтером" Надією Степанівною Костирко.
          Повернувшись на батьківщину, французька дослідниця подякувала валківчанам за співпрацю та попрохала ділитися з нею будь-якою новою інформацією про Любов Сопільник.
   

Переглядів: 534 | Додав: museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: